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# 2Cl 01 SC 1.5 P 141  L 16

Comment Type E
complimentary metal oxide semiconductor

SuggestedRemedy
complementary

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 5Cl 30 SC 30.11.2.1.10 P 420  L 17

Comment Type E
I doubt that aTCCRCErrors is relevant to 10BASE-T

SuggestedRemedy
Change "10 Mb/s implementations" to "10PASS-TS PHYs". Does it apply to 2BASE-TL?  Is 
it per PHY or per PME? You may wish to add text to the behaviour saying which PHY? 
PME? types it will and won't increment for.  There may be other attributes to review.

REJECT. 

This comment is out of scope as it is on text that is unchanged from the previous draft.

This attribute is part of the oPME managed object class. As stated in subclause 30.2.2.1 
'The oPME managed object class provides the management controls necessary to allow an 
instance of a PME to be managed. The oPAF managed object contains the PME managed 
object in a DTE.'. These attributes therefore apply to all PME types. Any exceptions would 
be stated in the behavior text.

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 3Cl 30 SC 30.11.2.1.8 P 419  L 43

Comment Type T
There is no 10 Mb/s implementation that could use this counter, but 10PASS-TS which 
must support a variety of bit rates.  The reader of this subclause (implementing 
management registers) should be provided with simple, not misleading, facts.

SuggestedRemedy
Change the max rate to 100 000 counts per second, here and in 30.11.2.1.9

REJECT. 

See comment #4.

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 4Cl 30 SC 30.11.2.1.8 P 419  L 44

Comment Type T
There is no 10 Mb/s implementation that could use this counter, but 10PASS-TS which 
must support a variety of bit rates.  The reader of this subclause (implementing 
management registers) should be provided with simple, not misleading, facts.

SuggestedRemedy
Change "10 Mb/s implementations" to "10PASS-TS PHYs" (as we have already on line 46), 
here and in 30.11.2.1.9

REJECT. 

This text does not preclude implementers from implementing different speeds with different 
maximum rates. This text suggests to the implementer the increment rate for a 10Mb/s 
implementation is as stated, which is true. There is general text at the beginning of the MIB 
section telling implementers how to scale counters.

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 6Cl 44 SC 44.1.4.4 P 4  L 6

Comment Type T
Deleting the words 'implementations based upon 64B/66B data coding method' in 44.1.4 
Summary of 10 Gigabit Ethernet sublayers is going too far, and I don't see how it helps 
make the document lower maintenance.

SuggestedRemedy
Reinstate 'implementations based upon 64B/66B data coding method'

REJECT. 

While it is true that 10GBASE-R uses 64B66B encoding, that is not what the 'R' refers to, 
instead it refers to seRial. There is no reason to choose the coding as the particular 
characteristic as opposed to the others.

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 7Cl 45 SC 45.2.7.2 P 138  L 39

Comment Type E
Font size

SuggestedRemedy
in 7.1.4 description

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response
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# 23Cl 57A SC 57A.2 P 513  L 37

Comment Type T
Due to the introduction of the Organization-Specific Slow Protocol (OSSP), the 10 frames 
per second rule is ambiguous: does it apply to each protocol under the OSSP codepoint 
separately, or to all of them together?

SuggestedRemedy
dd a note under a), reading "NOTE - This constraint is per slow protocol that may be 
defined per clause 57B (i.e., OSSP)"

REJECT. 

This coment is out of scope as it does not relate to changed text in this draft.

The introduction of OSSP has not changed the situation, there were already multiple slow 
protocols before its introduction.

Because the ballot group agrees that such a clarification would be good, the commenter is 
asked to resubmit at initial sponsor ballot. If the commenter is not in the ballot group, the 
commenter should ask the Working Group chair to submit the comment on his behalf.

Comment Status R

Response Status C

Beck, Michael Alcatel-Lucent

Response

# 14Cl 57A SC 57A.4 P 515  L 22

Comment Type T
The original view at the July plenary was to set the subtype of the OSSP to 254 (0xFE), 
however at the Seoul meeting it was decided to change this to 10 (0x0A) as 254 was an 
illegal value.  Re-reading the options of 57A.5, it would seem that b) would allow 10 or 254 
to be processed in the MAC, but c) would only allow 10 to be passed to the client.  This is 
assuming that an illegal value for a) would include 254 for 802.3-2005 implementations but 
not for 802.3-2008 implementations.  The decision is then whether the newly defined 
OSSP should be  restricted for use just within the MAC or not.  The argument for 254 is 
that we could restrict OSSP to just the MAC and force an organization that wants to do a 
'bridging' function to do something via an 802.1 mechanisms.  The argument for 10 is that 
the OSSP function may still be in the MAC but not in the initial MAC HW chip so it would 
have to be passed through it.  I suspect the latter argument outweighs the first, so we 
should stick with 0x0A.

SuggestedRemedy
Discuss if 0x0A is still the right choice.

ACCEPT. 

We discussed it and still believe that 0x0A is the right choice.

If the commenter believes that item b) needs clarification he is encouraged to submit a 
comment at initial sponsor ballot. If the commenter is not in the ballot group, the 
commenter should ask the Working Group chair to submit the comment on his behalf.

Comment Status A

Response Status C

Parsons, Glenn Nortel Networks

Response
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# 15Cl 57A SC 57A.5 P 515  L 40

Comment Type T
The maximum number of slow protocols that can be mapped to subtypes is limited to 10.  
With OSSP one could say that this is maintained if you view OSSP as one slow protocol.  
However it is also possible that many slow protocols could use the OSSP.  And if that is 
the case, should we change the 'maximum slow protocols' text?  Further, what does 57A.2 
a) now refer to?  It is not explicitly clear.  Is it 10 frames per second for OSSP (and all slow 
protocols that use 0x0A) OR is it 10 frames per second for each slow protocol.  I suspect 
the latter is diserable, and my interpretation of the text is that.

However, since this is not obvious should we make it obvious?  I suggest we should.

SuggestedRemedy
Discuss if we want to make it obvious.

Making it obvious could be done by adding this note under 57A.2 a):

NOTE - Each Slow Protocol specified per OSSP OUI shall confirm to the recommended 
maximum transmission rate.

And adding this to the note under 57A.2 b):

While there may be many Slow Protocols specified per OSSP OUI, OSSP is considered 
one Slow Protocol for this recommendation.

REJECT. 

See #23.

Comment Status R

Response Status C

Parsons, Glenn Nortel Networks

Response

# 11Cl 57B SC 0 P  L

Comment Type T
This text: 'The format and function of the Organization Specific Data field is dependent on 
the value of the OUI field and is beyond the scope of this standard. OSSPDUs are at least 
minFrameSize in length.' seems to imply that the minimum size of this field is 
minFrameSize.

SuggestedRemedy
Move 'OSSPDUs are at least minFrameSize in length.' to line 23.  Mention that pads are 
not used if you think it would help.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Will move this text to be a new item e) at the end of the first list in Annex 57B. The BRC 
does not believe that this is a substantive change.

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 10Cl 57B SC 57B.1 P 518  L 16

Comment Type T
Do not know what if anything 'low-order bit' means

SuggestedRemedy
If it's the least significant bit, say so.  If it means nothing, delete ', where 0 is the low-order 
bit'

REJECT. 

The usage is consistent with subclause 3.3 which describes the order of bit transmission.

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 12Cl 57B SC 57B.1.1 P 518  L 33

Comment Type E
Bad English

SuggestedRemedy
Change 'and so on through the eighth bit' to 'and so on up to the eighth bit.'  (or if you want 
to be really fussy, 'and so on up to and including the eighth bit.'  Similarly on line 34.

REJECT. 

Similar use of 'through' exists throughout the document. Publication editor has stated that 
the use of either 'through' and 'to' is acceptable.

Comment Status R

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response
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# 13Cl 57B SC 57B.1.1 P 519  L 10

Comment Type E
OSS is not the abbreviation used elsewhere, it is OSSP

SuggestedRemedy
Change in Table 57B-1:

Subtype = 0x0A (OSS)

to:

Subtype = 0x0A (OSSP)

ACCEPT. 

The BRC does not believe that this is a substantive change.

Comment Status A

Response Status C

Parsons, Glenn Nortel Networks

Response

# 18Cl 64 SC 1 P 245  L 12

Comment Type E
Affected: line 12 "trunk of the tree is called optical line terminal (OLT) and the DTEs 
connected at the branches of the tree are", figure 64-1 and lines 1-2 on page 246 "Each 
PON consists of a node located at the root of the tree assuming the role of OLT, and 
multiple nodes located at the tree leaves assuming roles of ONUs."

Observation. Figure 64-1 clearly indicates the shared section of the fiber and denotes it as 
"feeder". Why in line 12 on page 245 and lines 1-2 on page 246 the very same "feeder" is 
termed "trunk" and "tree root", respectively? It is confusing and I received comments from 
people reading Clause 64 for the first time that this particular issue does not increase 
readibility. 

I would suggest unifocation of the terms to "trunk" for the shared fiber section and "drop" 
for the section between the splitter and the ONU.

SuggestedRemedy
Alter line 12 on page 245 to "trunk fibre section is called optical line terminal (OLT) and the 
DTEs connected at the drop fibre sections"
Alter figure 64-1, replacing the word "feeder" with "trunk"
Alter lines 1-2 on page 246 to "Each PON consists of a node located at the end of the trunk 
fibre section assuming the role of OLT, and multiple nodes located at the end of the drop 
fibre sections assuming roles of ONUs"

REJECT. 

Such out of scope changes at this stage in the ballot will not receive sufficient review from 
the Working Group.

The commenter is invited to re-submit this comment at initial sponsor ballot, or 
alternatively, to the IEEE P802.3av 10Gb/s EPON project where the technical expertise is 
current located.

Comment Status R

Response Status C

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Response
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# 19Cl 64 SC 1 P 246  L

Comment Type E
Figure 64-2 was revised for clarity ... see attached file Figure_64_2_revised.fm for details.

SuggestedRemedy
Figure 64-2 was revised for clarity ... see attached file Figure_64_2_revised.fm for details.
Scope of changes: aligned fragments of individual elements of the drawing, added white 
rectangles under the words "MULTIPLE MAC CONTROL" - otherwise the term seems to 
be hardly readable.

REJECT. 

See comment #18.

Comment Status R

Response Status C

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Response

# 20Cl 64 SC 2.1 P 250  L 15

Comment Type E
The sentence "As depicted in Figure 64–3, Multipoint MAC Control sublayer may 
instantiate multiple Multipoint MAC Control instances in order to interface multiple MAC 
and MAC Control clients above with multiple MACs below." seems to indicate that a 
Multipoint MAC Control interface multiple MACs, multiple MAC Control clients and multiple 
MACs again.

SuggestedRemedy
Suggestion to alter as follows: "As depicted in Figure 64–3, Multipoint MAC Control 
sublayer may instantiate multiple Multipoint MAC Control instances. The said instances 
shall interface multiple MAC Control clients located above with multiple MACs below."

REJECT. 

See comment #18.

Comment Status X

Response Status W

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Proposed Response

# 21Cl 64 SC 2.2.1 P 255  L 3

Comment Type E
Lines 3/5 read "This overhead is measured in units of time quanta." versus the definitions 
used further on which say "This value is measured in units of time_quantum (16 bit 
times).". Request to unify the definition as suggested below.

SuggestedRemedy
Alter the text "This overhead is measured in units of time quanta." in line 3/4 on page 255 
to the following "This value is measured in units of time_quantum (16 bit times)."

REJECT. 

See comment #18.

Comment Status R

Response Status C

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Response

# 22Cl 64 SC 2.2.1 P 255  L 3

Comment Type E
The sentence "This value is measured in units of time_quantum (16 bit times)." in all the 
clause ought to be altered. The time_quantum variable is defined as 16 ns in the following 
definition in 64.2.2.1 "The unit of time_quantum is used by all mechanisms synchronized to 
the advancement of the localTime variable. All variables that represent counters and time 
intervals are defined using time_quantum. Each time_quantum is 16 ns.". This leaves no 
doubt that a single time_quantum is 16 ns. Only reference to the variable should be made.

SuggestedRemedy
Replace all occurences of the text "This value is measured in units of time_quantum (16 bit 
times)." with "This value is measured in units of time_quantum."

REJECT. 

See comment #18.

Comment Status R

Response Status C

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Response
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# 17Cl 64 SC 3.3.6 P 276  L

Comment Type E
Figure 64-21, block DEREGISTER, line "data_tx <= REGISTER|LLID|status <= deregister)"

SuggestedRemedy
To be changed to: Figure 64-21, block DEREGISTER, line "data_tx <= 
REGISTER|LLID|status <= deregister"
(bracket at the end of the line to be removed)

REJECT. 

See comment #18.

Comment Status R

Response Status C

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Response

# 16Cl 64 SC 3.6.1 P 292  L 2834

Comment Type E
The text block "Pad/Reserved. This is an empty field that is transmitted as zeros, and 
ignored on reception when constructing a complying MPCP protocol implementation. The 
size of this field depends on the used Grant #n Length/Start Time entry-pairs, and varies in 
length from 13 – 39 accordingly. The GATE MPCPDU shall be generated by a MAC 
Control instance mapped to an active ONU, and as such shall be marked with a unicast 
type of LLID, except when the discovery flag is set where the MAC Control instance is 
mapped to
all ONUs and such frame is marked by the broadcast LLID." is malformed. Pad/Reserved 
field descriptino should be separated to bullet f) as presented in Suggested Remedy. 

SuggestedRemedy
Replace the text with the following block:
f) Pad/Reserved. This is an empty field that is transmitted as zeros, and ignored on 
reception when constructing a complying MPCP protocol implementation. The size of this 
field depends on the used Grant #n Length/Start Time entry-pairs, and varies in length from 
13 – 39 accordingly. 

The GATE MPCPDU shall be generated by a MAC Control instance mapped to an active 
ONU, and as such shall be marked with a unicast type of LLID, except when the discovery 
flag is set where the MAC Control instance is mapped to
all ONUs and such frame is marked by the broadcast LLID.

REJECT. 

See comment #18.

Comment Status R

Response Status C

Hajduczenia, Marek Nokia Siemens Networ

Response

# 8Cl 70 SC 70.1 P 383  L 8

Comment Type E
Font size

SuggestedRemedy

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response

# 1Cl 70 SC 70.3 P 383  L 37

Comment Type TR
D1.1 comment 45 was implemented in reverse, undoing part of what was implemented of 
D1.0 comment 132.  The response to D1.2 comment 53 does not resolve the issue raised 
by these comments.  As we have established previously, we are discussing a requirement 
on the PCS.  The PCS is specified in Clause 36.  This requirement is explicit in 36.2.5.2.7 
with PICS in 36.7.4.3.  Clause 70 cannot make requirements on something outside its 
scope: the sentence in this draft is improper (maybe the style guide has not yet got round 
to forbidding such an obviously improper thing to do - maybe few projects attempt it).  All 
Clause 70 should (can) do is inform the reader that another clause has normative 
requirements that are of interest.  The style guide allows "must" "to describe unavoidable 
situations", which is exactly what we have here.  But I note that the style guide says "shall 
equals is required to."

SuggestedRemedy
Change 70.3  to the intention of D1.1: to read 'The reader is advised that 36.2.5.2.7 
requires the PCS associated with this PMD to support shall support the AN service 
interface primitive AN_LINK.indication as defined in 73.9.'  Make the similar change in 71.3 
and 72.3.  Delete 71.10.4.1 and 72.10.4.1 (whole subclauses - the equivalent in Clause 70 
has gone since D1.1).   Alternatively 'The PCS associated with this PMD must support the 
AN service interface primitive AN_LINK.indication as
defined in 73.9 (See 36.2.5.2.7).', make the similar change in 71.3 and 72.3, delete 
71.10.4.1 and 72.10.4.1.

REJECT. 

This comment is restatement (a 'pile on' to D1.2 comment #53) of a previously submitted 
comment and the WG chair has therefore determined that this does not require 
recirculation.

Comment Status R

Response Status W

Dawe, Piers Avago

Response
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# 9Cl 72 SC 72.7.1.4 P 435  L 3

Comment Type E
votlage

SuggestedRemedy
voltage

ACCEPT. 

Comment Status A

Response Status C

Dawe, Piers Avago

Response
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