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# 60Cl 74 SC 74.1 P 113  L 15

Comment Type TR
"The FEC sublayer can be placed in between the PCS and PMA sublayers" contradicts 
new text in 74.4.

SuggestedRemedy
After this sentence, insert "For 40GBASE-R and 100GBASE-R, the FEC sublayer can be 
placed between two PMA sublayers."

REJECT. 

The text reads fine as is.

As the commenter points out placing the FEC between two PMA sublayers is explained 
appropriately in 74.4.

Adding the proposed text in 74.1 might confuse the reader.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 71Cl 80 SC 80.3.2 P 139  L 27

Comment Type TR
PMD:, for primitives issued on the interface between the PMD sublayer and the PMA 
sublayer called the PMD service interface.
b) PMA:, for primitives issued on the interface between the PMA sublayer and the PCS (or 
the FEC) sublayer called the PMA service interface.

SuggestedRemedy
PMD:, for primitives issued on the interface between the PMD sublayer and *a* PMA 
sublayer...
b) PMA:, for primitives issued on the interface between *a* PMA sublayer and the 
PCS,FEC or another PMA sublayer...

REJECT. 

The above comment is made against unchanged text.

The text as it is written is technically correct and from the context it is clear that it refers to 
the PMA sublayer adjacent to the PMD sublayer.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 35Cl 83A SC 83A.3.3 P 399  L 40

Comment Type TR
There does not seem to be a hit ratio defined for the Tx or Rx eye masks in 83A or 83B. 
Note that a requirement for operation with a BER better than 1E-12 is not sufficient. For 
example clause 86 has the same BER requirement but uses 5E-5 hit ratios for eye mask 
tests. The hit ratio requirement for a eye mask should be explicit to reduce confusion.

SuggestedRemedy
Add the appropriate hit ratio requirement, e.g. 1E-5 or 1E-12, to Tables 83A-1 and 83A-2 or 
to 83A.3.3.5 and 83A.3.4.2 or 83A.5. Repeat in 83B.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

Modify 83A.5 
"Jitter values and eye masks are specified for BER 10-12."

The required hit ratio to verify is left to the implementer.

Comment Status A

Response Status W

Petrilla, John Avago Technologies

Response

# 110Cl 83A SC 83A.5.2 P 415  L 23

Comment Type TR
"The XLAUI/CAUI jitter tolerance test setup in figure 83A-15 or its functional equivalent". 
Functional specs are in e.g. 83.5 Functions within the PMA, 85.7 PMD functional 
specifications, and they are mostly about bits and bytes and topology. Here, we need the 
right analog, electrical behaviour.

SuggestedRemedy
Change "functional" to "electrical".

REJECT. 
Functional is used in the context of testing (see 85.8.3.4 test fixtures for example).  
Functional is an appropriate discription for this figure illustration which embodies more than 
just electrical specifications.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response
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# 191Cl 83A SC 83A.6.1 P 416  L 42

Comment Type TR
Although "consult the relevant ... regulations to ensure
compliance" might be good advice, network safety doesn't come into XLAUI/CAUI because 
XLAUI/CAUI isn't part of a network. There has to be a PMD (with its own environmental 
specifications) between the XLAUI/CAUI and any network.

SuggestedRemedy
Delete the heading "83A.6.2 Network safety". Also in 83B.

REJECT. 

As commentor suggests, this is good advice.  1 connector can be used in XLAUI/CAUI 
making.  It is an appropriate to point the user to safety standards for any physical 
instantiations

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 108Cl 83B SC 83B.2.2 P 428  L 10

Comment Type TR
Following up on D3.0 comment 323: The low frequency jitter tolerance is the same for a 
receive side host input as for a transmit side input, and at the optical MDI. If the Tx side 
spec is 4 MHz, a real module might use e.g. up to 8 MHz. Host is allowed to generate 0.42 
UI high probability jitter above 4 MHz, and is allowed to generate all of this below 8 MHz. 
The optical transmitter module is specified against 0.05 UI SJ above 4 MHz. The extra 0.37 
UI will break it. There may be a similar issue on the receive side.

SuggestedRemedy
Need to e.g. control the jitter between 4 MHz and 8 MHz to a suitably small amount (which 
a well-designed host will readily achieve).

REJECT. 

83B nAUI is a chip-to-module interface
PMD jitter requirements are verified at the PMD level. Jitter tolerance for PMDs are also 
defined in PMD sections. nAUI interface defines associated tolerance requirements.

A vote of the Task Force was taken:
Should the draft be modified to change the jitter requirements as suggested?
Yes 1
No 11

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 89Cl 84 SC 84.7.8 P 240  L 39

Comment Type TR
84.7.8 and 85.7.8 say "Local loopback shall be provided by the adjacent PMA (see 83.5.8)" 
(with PICS) while 83.5.8 says "PMA local loopback shall be provided by the PMA adjacent 
to the PMD for 40GBASE-KR4, 40GBASECR4, and 100BASE-CR10 PMDs." (also with 
PICS). It is not acceptable for one clause to try to require something of the sublayer of 
another clause. The other clause (83 in this case) does that. 802.3ap cut a corner and 
didn't open Clause 51: in this project the PMA clause 83 is open for edit and already has 
the shall and PICS desired.

SuggestedRemedy
Change "shall be provided" to "is provided" in 84.7.8 and 85.7.8.

REJECT. 

Loopback is mandatory for the PMDs in clauses 84 and 85 and therefore we need the shall 
statements and associated PICs in these clauses.

In addition, the text was modified by comment 505 against draft 3.0. Comment 505 was 
extensively discussed by the task force and there was agreement to adopt the current text.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 175Cl 85 SC 85.11 P 238  L 29

Comment Type TR
It is not clear what is the minimum set of requirement for connecting host SerDes to the 
MDI contact in Clause 85. Clause 85 allow any connection. Also see comment 267 on D3.0

SuggestedRemedy
Add paragraph under 85.11 describing what is the requried minimum connection between 
host PMD SerDes and the MDI contact. Here is the text:The PMD subclasue for 40GBase-
CR4 and 100GBase-CR10 must meet requriement of CL73 Autonegotiation which require 
connecting host lane 0 to PMD lane 0 and meet the transmitter training of 85.8.3.3 where 
each host lane (TX and RX) be connected to an MDI lane (TX and RX)

REJECT. 
Text is unnecessay as 40GBASE-CR4 and 100GBASE-CR10 are required to support AN 
clause 73 (see Table-85-1). In addition, Figure 85-2 and Figure 85-19 illustrate source lane 
to destination lane labeling which are than associated with the MDI contacts/pins in Table-
85-13,Table-85-14 and Table 85-15.

Comment Status R

Response Status W

Ghiasi, Ali Broadcom

Response
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# 92Cl 85 SC 85.8.3 P 262  L 39

Comment Type TR
Now that there is a formal definition for it, DDJ is a proper noun. Particularly because the 
DDJ per definition is not all the jitter that's "data" (pattern) dependent.

SuggestedRemedy
Change "data dependent jitter" to "Data Dependent Jitter" throughout 85.

REJECT. 

Data dependent jitter usage consistent in clause 85.

85.8.3.8 test method and definition  (85-16) sufficiently characterizes meaning of DDJ.

Frequent usage and 52.9.9.2 and 58.7.11.2 has it "data-dependent jitter" (DDJ). 
Clause 48 has it "data dependent jitter" (DDJ).

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 97Cl 86 SC 86.1 P 299  L 16

Comment Type GR
Table format doesn't work properly for a PMD clause with two speeds (85 and 86, not a 
problem for 88). This table takes 14 rows to do a bad job of explaining what the crossed-
out Table 86-2 does more clearly in 8 rows. For the future, a clause with three speeds 
would be even worse. The crossed-out Table 86-2 was adopted for D2.1 in May 09, and 
has never been commented against (not at D2.1, D2.2, D2.3 or D3.0). D3.0 comment 498 
had nothing to do with this table and this change was added very late without proper 
consideration.

SuggestedRemedy
Change Table 86-1 back to the format in D2.1, D2.2, D2.3 or D3.0, but without the PMD 
row. If wished, make a similar improvement to Table 85-1.

REJECT. 
Response to D3.0 comment 498 made the tables consistent by adopting the Table 85-1 
format.  See http://ieee802.org/3/ba/public/jan10/P8023ba-D30-Final_Responses_byID.pdf

See also comment 90 against Table 85-1.

A vote of the Task Force was taken:
Should the draft be modified as per the suggested Remedy?
Yes 1
No 7

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers J G Independant

Response

# 38Cl 86A SC 86A.5.1 P 444  L 28

Comment Type ER
This seems to be the only instance of the phrase, "the nPPI connector". The phrase may 
lead to confusion as some may infer that there's an nPPI connector defined with the 
document and there is not.

SuggestedRemedy
Change, "These compliance boards are defined to connect generic test equipment to the 
module and host using the nPPI connector, for test purposes" to "These compliance 
boards are defined to connect generic test equipment to the module and host for test 
purposes"

ACCEPT. 

This comment is out of scope as it does not relate to changes or an unsatisfied negative.

Comment Status A

Response Status W

Petrilla, John Avago Technologies

Response

# 40Cl 86A SC 86A.5.2 P 448  L 39

Comment Type TR
Shouldn't the Pattern entry for J9 jitter be the same as for the J2 entry?

SuggestedRemedy
Repeat the Pattern entry for J2 in J9.

REJECT. 

Two parameters here (J9 and signal tolerance) and more in the optical PMD clauses, are 
simply "3 or 5" in case the low-probability tails of a valid 40GBASE-SR4 or 100GBASE-
SR10 signal are not reproducible.

Comment Status R

Response Status W

Petrilla, John Avago Technologies

Response
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