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# 79Cl 83 SC 83.5.10 P 215  L 22

Comment Type TR
Following up on D2.1 comment 33.  anslow_05_0709 showed that for two scenarios with 
an almost-minimum 32 UI delay between lanes, the peak baseline wander was about 50% 
more than for a single PRBS31.  I believe that if the delay is substantially increased, that 
50% will substantially reduce.  Maybe I'll get the simulation done by the meeting.  
The larger delay could be generated by choosing appropriate seeds for each lane's PRBS 
generator and starting the generators together, but that's implementation.

SuggestedRemedy
The first part of the remedy is similar to last time:
Change "on each of the lanes" to "on each of the PCS lanes" here and at line 30.
Change "one lane and any other lane" to "one PCS lane and any other PCS lane"
In the paragraphs beginning line 38 and line 50, change "lane" or "lanes" to "PCS lane" or 
PCS lanes".
Delete "Note that bit multiplexing of per-lane PRBS31 may produce a signal which is not 
meaningful for downstream sublayers."
Provide 20 PRBS31 error counters in each direction, one per PCS lane.
Another solution which would take a few more words would be to generate by 10G lanes 
and check by 20G PCS lanes, for 100G.  Do we have a name for a 10G lane? For 40G, 
because we have a binary series of lane speeds, generating per lane (whatever that is) and 
checking per (10G) PCS lane is ideal, but generating by 10G lanes with offset would still 
work.
Increase the 31 bits (UI) minimum delay between generator lanes to a number TBD, 
around 2000 UI.

REJECT. 

D2.1 comment 33 was rejected based on the analysis in anslow_05_0709. The decision 
should not be reconsidered unless:
1) simulation results can be provided to show that larger offsets do not significantly 
increase the baseline wander over PRBS31;
2) it can be shown that it is not unduly onerous to be required to generate 20 PRBS31 
sequences that are offset by 2000 UI; and
3) a specific offset value can be provided which meets the necessary requirements.
Note that there is no other aspect of the PMA which is aware of PCS lanes and other 
mechanisms (e.g., scrambled idle test pattern, BIP) are available for multi-sublayer testing.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response

# 82Cl 83A SC 83A.2 P 383  L 6

Comment Type TR
Following up D2.1 comment 159,   
According to 83.3, a PMA has TX and RX directions, each of which has an input and an 
output.  nAUI is intended to connect PMAs, e.g. one in the host and one in a module.  
Therefore nAUI must connect a (host) TX (transmitter) output to a (module) transmitter 
input, and a (module) RX (receiver) output to a (host) receiver input.  83B and 86A use the 
terms host output, module input, module output, host input, which is compatible with 83.  
But Figure 83A-2 shows two "Transmitter"s and two "Receiver"s, one for each direction.  
This isn't compatible terminology.

SuggestedRemedy
Change "Transmitter" to "output" or "driver" or "driver output" as appropriate, "Transmit 
Compliance Point" to "output compliance point", "Receiver" to "input", and "Receiver 
Compliance Points" and "Receive Compliance Point" to "output compliance point", 
throughout 83A.

REJECT. 

See comment 200 for consistency between 83A & 83B

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response

# 83Cl 83A SC 83A.2.1 P 383  L 25

Comment Type TR
SDD21 does not represent loss, it represents forward gain ("through response" or just 
"response"; 47.4.1 calls it "transmission magnitude response").  For modules, we should 
stay with S-parameters, as is common industry practice in SFP+, CXP, XAUI (Clause 47) 
and so on, but the names need cleaning up.

SuggestedRemedy
Change "differential insertion loss" to "differential response".  Change "less than" to "more 
than or equal to".  Reverse the signs and the inequality in equation 83A-1 and Figure 83A-3.

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

See comment 151.

Comment Status A

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response
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# 84Cl 83A SC 83A.3.3.1 P 386  L 8

Comment Type TR
De-emphasis means a relative attenuation of the higher frequencies, as in "Dolby noise 
reduction is a form of dynamic preemphasis employed during recording, plus a form of 
dynamic deemphasis used during playback".  So de-emphasis is the opposite of what you 
want.

SuggestedRemedy
We don't need to argue about de- versus pre-: just change "De-emphasis" to "Emphasis", 
and "Vtx-demph" (or "Vth-demph") to "VMA", throughout.

REJECT. 

De-emphasis is an industry standard term.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response

# 85Cl 85 SC 85.10.10.3 P 270  L 32

Comment Type TR
"NEXT loss" sounds wrong.  We never expected all the power incident on the pair of test 
fixtures to appear as crosstalk, so how is it "lost"?  It seems to be "lost" several times over, 
to NEXT, to FEXT, to regular transmission loss, and to reflection.  This doesn't make 
sense.  A better term than loss, which is used frequently in 802.3, is attenuation, because it 
focuses on the signal that's there rather than the signal that's "lost".  Of course, it would be 
much better to specify NEXT (-ve dB) rather than "NEXT loss" or "NEXT attenuation" (you 
need to the right-way-up NEXT to calulate MDNEXT anyway).

SuggestedRemedy
This is a defensive comment.  Whatever you do, don't mess up 86A.  It will take a lot of 
comments in probably more than one meeting cycle to repair the collateral damage.

REJECT. 
NEXT loss consistent with the use of "loss" for naming other signal impairments e.g., return 
loss,insertion loss, channel loss..etc..used in clause 85 and other IEEE 802.3 clauses.

See response to comment 15

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response

# 65Cl 85 SC 85.10.10.3 P 270  L 48

Comment Type ER
Draft says "MDNEXT loss is specified as the power sum of the individual NEXT losses."  
This is not correct.  MDNEXT is the power sum of the individual NEXTs, but "MDNEXT 
loss" is the inverse of the power sum of the individual inverses of "NEXT losses".

SuggestedRemedy
My preferred solution is change "NEXT loss" to "NEXT" and "MDNEXT loss" to "MDNEXT", 
and flip the signs.

REJECT. 

Multiple disturber power sum near-end crosstalk calculation and associated description in 
(85-26) is used in base document e.g., 802.3an..10GBASE-T..

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response

# 81Cl 85 SC 85.3 P 241  L 18

Comment Type TR
The response to D2.1 comment 37 (Exchange of DME frames is unnecessary) shows a 
misunderstanding by the BRC.  Response says "include backward compatability with 
CX4".  CX4 doesn't use and can't understand DME frames, so compatability with CX4 is 
achieved by Parallel Detection.  Response says "Suggested remedy inconsistent with ... 
802.3ap electricals": this isn't about electricals but about a protocol.  DME frames are used 
in Backplane Ethernet where there is a choice of DME-aware PMD types.  On a front-side 
port, there isn't.  There is 10GBASE-CX4 and 40GBASE-CR4.  You don't need DME 
frames to tell them apart.  You have Parallel Detection to detect CX4.  So you can use it to 
detect CR4 also.
The unnecessary burden, apart from the obvious extra complexity of an unnecessary 
protocol, is that DME frames run at 312.5 MBd, 1/33 of the normal 10G rate, so a normal 
10G CDR won't lock to this.

SuggestedRemedy
Add text in Clause 85 saying that 40GBASE-CR4 and 100GBASE-CR10 can use Parallel 
Detection. This is in line with the backward compatibility with CX4 and baseline "Parallel 
detection function to detect legacy 10GBASE-CX4 PHYs".  
If you wish, advertise FEC ability in the Training frame.

REJECT. 

AN uses DME signaling  to exchange link partner abilities and to negotiate FEC capability. 

The commenter has not provided a sufficiently complete proposal for replacement of DME 
with parallel detection.

Comment Status R

Response Status U

Dawe, Piers Independent

Response
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# 131Cl 86A SC 86A.4.1 P 428  L 27

Comment Type TR
With current set of specifications the SerDes transmitter may have very large amount of de-
emphasis 3-5 dB resulting in signifincat distortion at TP1a and also see comment 216/218 
on D2.1

SuggestedRemedy
The options here are either limit max DDJ to about 0.125 UI or max 3 dB de-emphasis, see 
ghiasi_03_0909

REJECT. 
J2 spec constrains DDJ and eye mask constrains excessive emphasis.
Although ghiasi_03_0909 shows an example module/host combination with a near failing 
Tx eye mask at TP2, there is insufficient information to determine the corrective action 
required in the spec to avoid a potential eye-mask issue.  Further work is invited.

Comment Status R

Response Status U

Ghiasi, Ali Broadcom

Response

# 96Cl 86A SC 86A.4.2 P 430  L 14

Comment Type TR
With current set of specifications the SerDes transmitter may have very large amount of de-
emphasis 3-5 dB resulting in signifincat distortion at TP1a and also see comment 216/218 
on D2.1

SuggestedRemedy
The options here are either limit max DDJ to about 0.125 or max 3 dB de-emphasis, see 
ghiasi_03_0909

REJECT. 
see also response to comment 131

Comment Status R

Response Status U

Ghiasi, Ali Broadcom

Response

# 127Cl 88 SC 88.8.5.3 P 356  L 12

Comment Type TR
The CRU BW for the TDP measurement is defiend to be 10 MHz also see comment 224 
and 225 D2.1 can limit the receiver to analog type instead of more efficent lower power 
digital implementation.  The clock and power supply noise do not scale with higher 
baudrate so there is very little benifit of higher CRU BW. The CRU increased BW has very 
little benifit on the VCO noise. The 10 MHz burden will remin even in the case of future 
generations where ASIC/SerDes operate at 25 G!

SuggestedRemedy
Propose to consider CRU BW 7 MHz instead of current 10 MHz. Higher CRU BW has very 
little benifit on the VCO noise and power supply nosie but significant penalty on the 
receiver, see ghiasi_02_0909

ACCEPT IN PRINCIPLE. 

In Table 88-13 correct the formula: 
change "2 x 10^5/ f" to "5 x 10^5/ f"

The Task Force voted on whether to:
A - Leave the CRU corner frequency at 10 MHz and correct the formula in Table 88-13
B - Change the CRU corner frequency to 7 MHz in a consistent manner in clause 88

A 9
B 1

Comment Status A

Response Status U

Ghiasi, Ali Broadcom

Response
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