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LMSC Motion:

802.16 WG requests conditional approval to forward draft standard 802.16.2a to LMSC
letter ballot, subject to successful completion of a Working Group recirculation ballot.

The following supporting information is provided:

1. The prior recirculation ballot closed on 13th November 2002.

2. Following comment resolution, the voting was as follows:

Approve:           60
Disapprove: 1
Abstain: 6
Approval ratio:      98.4%
Return ratio:          72%

3. A confirmation ballot is scheduled to open on 18th November 2002 and close on 3rd

December 2002.

4. A resolution meeting is scheduled for 5th December 2002

5. The comments for which voters did not accept working group resolutions are attached,
together with the related working group comments..



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Make the interference study separately for FDD P-MP and Mesh, and TDD P-MP and Mesh, and include the missing scennarios: BS-SS,
SS-SS, or delete section 18

Suggested Remedy

51Starting Page #

3.5GHz is a FDD designed band to minimize interference between base-stations and subscriber stations, on adjacent allocations; this should
be reflected in BS-BS separation recommendations, for different providers in the same area, adjacent channel, for all combinations:
BS-BS, BS-SS, SS-SS. Antenna directivity is an important factor in interference scennario, and P-MP systems shoiuld be treated separately
from Mesh systems.

Comment

076Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

No additional action needed beyond that covered by other comments

Proposed Resolution GJGRecommendation byRejectedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Rejected

The proposition that 3.5 GHz is an FDD band is not correct. It is often a paired band but regulation in many territories allows both FDD and
TDD and a choice of system architecture (PMP or mesh).
Issues associated with FDD/TDD and mesh systems are dealt with under other comments.
The interference scenarios requested have already been analyzed and the contributions are summarized and referenced in the document
The existing contributions already take account of antennas appropriate to PMP
Ther new mesh information uses antenna patterns appropriate to mesh systems

Reason for Recommendation

The proposition that 3.5 GHz is an FDD band is not correct. It is often a paired band but regulation in many territories allows both FDD and
TDD and a choice of system architecture (PMP or mesh).
Issues associated with FDD/TDD and mesh systems are dealt with under other comments.
The interference scenarios requested have already been analyzed and the contributions are summarized and referenced in the document
The existing contributions already take account of antennas appropriate to PMP

Reason for Group's Decision/Resolution

Starting Line # 18Section29Fig/Table#



2002/11/14

Ther new mesh information uses antenna patterns appropriate to mesh systems

Group's Action Items

Group's Notes

l) none neededEditor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Make the interference study separately for FDD P-MP and Mesh, and TDD P-MP and Mesh, or delete section 21;
Add RS-RS interference scennario

Suggested Remedy

60Starting Page #

3.5GHz is a FDD designed band to minimize interference between base-stations; this should be reflected in BS-BS, SS-SS, RS-RS
separation recommendations, for different providers in the same area, adjacent channel. Antenna directivity is an important factor in
interference scennario, and P-MP systems shoiuld be treated separately from Mesh systems.

Comment

095Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

Proposed Resolution GJGRecommendation byRejectedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Rejected

The 3.5 GHz band is not restricted to FDD. The recommendations already cover all the necessary worst case couplings between BS - BS and
BS - SS combinations. New input now available on mesh systems in a separate comment.

Reason for Recommendation

The 3.5 GHz band is not restricted to FDD. The recommendations already cover all the necessary worst case couplings between BS - BS and
BS - SS combinations. New input now available on mesh systems in a separate comment.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

l) none neededEditor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

Starting Line # 21.6Section33Fig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Make the deployment co-ordination recommendations separately for FDD P-MP and Mesh, and TDD P-MP and Mesh, or delete section 20
Suggested Remedy

56Starting Page #

3.5GHz is a FDD designed band to minimize interference between base-stations; this should be reflected in deployment recommendations,
for different providers in the same area, adjacent channel. Antenna directivity is an important factor in interference scennario, and P-MP
systems shoiuld be treated separately from Mesh systems.

Comment

086Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

Proposed Resolution PWRecommendation byRejectedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Rejected

The 3.5 GHz band is not restricted to FDD. The existing analysis already covers a complete set of interference cases relevant to FDD, TDD
and mixed interference scenarios.
New mesh analysis is available in a separate comment.

Reason for Recommendation

The 3.5 GHz band is not restricted to FDD. The existing analysis already covers a complete set of interference cases relevant to FDD, TDD
and mixed interference scenarios.
New mesh analysis is available in a separate comment.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

l) none neededEditor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

Starting Line # 20SectionFig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Align the power level used in simulation with the maximum TM4 allowed level; use EN 301 021
Suggested Remedy

84Starting Page #

The power level is by far too low

Comment

116Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

Keep existing analysis which is relevant to LOS systems as defined in the contributions and calculations.
Marianna Goldhammer to provide details and calculations for an alternative high power scenario appropriate to non - LOS conditions.

Proposed Resolution PWRecommendation byAccepted-ModifiedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Accepted-Modified

The existing analysis is relevant
There is no information available for the alternative scenario.

Reason for Recommendation

Keep existing analysis which is relevant to LOS systems as defined in the contributions and calculations.
Marianna Goldhammer to provide details and calculations for an alternative high power scenario appropriate to non - LOS conditions.

The existing analysis is relevant
There is no information available for the alternative scenario.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

New material must be available in time for recirculation.
Group's Notes

b) awaiting missing inputEditor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

33Starting Line # Annex JSectionFig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Insert simulations for FDD, TDD, mesh
Suggested Remedy

85Starting Page #

3.5GHz is a FDD designed band to minimize interference between base-stations; this should be reflected in simulations, for different
providers in the same area, adjacent channel. Antenna directivity is an important factor in interference scennario, and P-MP systems shoiuld
be treated separately from Mesh systems.

Comment

119Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

Proposed Resolution GJGRecommendation byRejectedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Rejected

The 3.5 GHz band is not restricted to FDD. The recommendations and simulations already cover all the necessary worst case couplings
between BS - BS and BS - SS combinations. Antenna RPEs were specified for BS and SS relevant to the adopted system models. New input
is now available on mesh systems in a separate comment.

Reason for Recommendation

The 3.5 GHz band is not restricted to FDD. The recommendations and simulations already cover all the necessary worst case couplings
between BS - BS and BS - SS combinations. Antenna RPEs were specified for BS and SS relevant to the adopted system models. New input
is now available on mesh systems in a separate comment.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

l) none neededEditor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

Starting Line # Annex KSectionFig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Clarify what kind of frequency allocation is proposed for BS-SS, RS-SS, RS-RS links
Suggested Remedy

51Starting Page #

3.5GHz being designed for FFD, the BS, SS and RSshould be defined from frequency allocation p.o.v., only the lines in fig. 31 being
insufficient.

Comment

077Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

Proposed Resolution GJGRecommendation byRejectedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Rejected

3.5 GHz is not just an FDD band so the remedy suggested for fig 31 is not appropriate.
The channel arrangements are local decisions and not a matter for consideration in a recommended practice.

Reason for Recommendation

3.5 GHz is not just an FDD band so the remedy suggested for fig 31 is not appropriate.
The channel arrangements are local decisions and not a matter for consideration in a recommended practice.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

l) none neededEditor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

Starting Line # 18SectionFig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Mesh and P-MP. Make the Mesh calculations using the peak (maximum) power only. We look at interference between Mesh and P-MP, not
at intra-system nterference

Suggested Remedy

50Starting Page #

The maximum power in the document should be consistent defined, independent of P-MP or Mesh.

P-MP defines max. power at BS or SS. Mesh defines peak power and average power. Not clear if the calculations were made with peak
(maximum) power, as in P-MP case.

Comment

212Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number:

2002/11/11

Comment Date

Delete the entry for peak power from table 31

Proposed Resolution Jack GarrisonRecommendation byAccepted-ModifiedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Accepted-Modified

All calculations (mesh and PMP) use mean power.
Reason for Recommendation

Delete the entry for peak power from table 31

All calculations (mesh and PMP) use mean power.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

Editor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

42Starting Line # 19.1Section31Fig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Add:
The BS-BS or SS-SS interference are relevant only for TDD/TDD or TDD/FDD deployment scennarios. In case of FDD/FDD, the results are
totaly different.

Suggested Remedy

55Starting Page #

Clarify that in general the BS-BS or SS-SS interference are relevant only to TDD/TDD or TDD/FDD.

Comment

213Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number:

2002/11/11

Comment Date

In the case where both interfering and victim systems are FDD and operate with the same uplink and downlink channel allocation plan, it may
be possible to reduce the guard band requirement for the same area, adjacent channel scenario.

Proposed Resolution Phil WhiteheadRecommendation byAccepted-ModifiedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Accepted-Modified

The case where all systems are guaranteed to be FDD and operate with the same up/downlink channel arrangement is improbable.
Reason for Recommendation

Add after line 52 the following sentence: "In the case where both interfering and victim systems are FDD and operate with the same uplink
and downlink channel allocation plan, it may be possible to reduce the guard band requirement for the same area, adjacent channel
scenario."

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

Editor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

53Starting Line # 21.6SectionFig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Suggested Remedy

56Starting Page #

Add simulation results for FDD/FDD BS to BS, SS to SS, BS to SS, SS to BS

Comment

214Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number: Comment Date

Proposed Resolution Phil WhiteheadRecommendation byRejectedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Rejected

There is no requirement for BS to BS or SS to SS calculations for FDD systems, unless they have opposite up/downlink channel
arrangements, in which case, the table already contains valid results. For the SS to BS and BS to SS cases, the current results apply to FDD
and TDD.

Reason for Recommendation

There is no requirement for BS to BS or SS to SS calculations for FDD systems, unless they have opposite up/downlink channel
arrangements, in which case, the table already contains valid results. For the SS to BS and BS to SS cases, the current results apply to FDD
and TDD.

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

Editor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

Starting Line # Section34Fig/Table#



2002/11/14

Marianna Goldhammer Member

Technical, BindingType

Change to:
No coordination is needed in a given direction if the transmitter is greater than 80 km
from either the service area boundary or the neighbor’s boundary (if known) in that direction.

Suggested Remedy

44Starting Page #

It is not clear what power was used in Mesh calculations (peak or average). Mesh mention -6dBW vs. 1dBW for SS in P-MP, and a
difference of aprox. 6dB in antenna gain. The cell size of P-MP and Mesh coresponds to these differences (2km vs. 7km ). Nevertheless, the
co-ordination free distances (60km vs. 6km) are not consistent.

Delete 6 km .

Comment

215Comment # Comment submitted by:

P802.16.2a/D2-2002Document under Review: Ballot Number:

2002/11/11

Comment Date

clarified by resolution of comment 199

Proposed Resolution Nico van WaesRecommendation byAccepted-ModifiedRecommendation:

Resolution of Group Decision of Group: Accepted-Modified

Reason for Recommendation

clarified by resolution of comment 199

Reason for Group's Decision/Resolution

Group's Action Items

Group's Notes

Editor's ActionsEditor's Notes

Editor's Questions and Concerns

Editor's Action Items

23Starting Line # 17.2.4SectionFig/Table#


