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Figure and updating for interference threshold description 
Wu Xuyong, Avi Freedman  

Overview 
We have some discussion in meeting 48 about the definition for different level of interference and their 
threshold, according to comment 2064 by Kenneth Standwood: 
Page 51, Line 23, Subclause 15.1, Document P802.16h-D2 
Comment: Definitions belong in section 3 
Suggested Remedy: Move interference and threshold definitions to section 3. 
Reply by Wu Xuyong: May we put a figure to summerize these interference and threshold here (before 
"In addition to those thresholds,") and move the definitions to section3. Seems better for clarification. 
Group Decision: Accept-Modified 
Group Resolution: 
1) Move interference definitions to section 3. 
2) leave the threshold definition and add a figure.  
AI taken by Xuyong to work with Avi to provide the figure for interference threshold. 
 
However, after checking section 3, I find that the existing text in 15.1 for interference and its threshold is not 
definition; they are illustration under the existing definition in section 3 instead. So I reformat the paragraphs 
according to description item style and waiting for the resolution of the figure.  
 
Here we will have some discussion based on the C802.16h-07/015r1 and there are some notes below. 
 
The Margins we used within discussion: 

SINR (dB)

Tres N

Mod N Mod 3Mod 4~N-1 Mod 2 Mod 1 No Use
………...

Tres 4 Tres 3 Tres 2 Tres 1

SINR 
Margin1

SINR Margin2

Current SNR of the 
receiver (in modulation 3)

SINR threshold to switch 
from modulation 3 to 2

SINR threshold  to switch 
from modulation 2 to 3

SINR requirement for the 
most robust modulation

 
Figure 1 Margins in receiver SNR comparing to mandatory exit entry threshold for current modulation and 

the most robust modulation 
 

This figure is to express the meaning of SINR Margin1 and SINR Margin2; they are both related to current 
SINR of the receiver which count on the signal situation without interference (SNR). The Axis in this figure is 
left oriented which indicate the left side have higher SINR/SNR value, while the right end area indicate very 
low SNR that the receiver will not capable to proceed any demodulation for data transceiver. 
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Assume that one 16h receiver is currently using modulation 3, it indicate that the SNR for this receiver is 
within the requirement of the modulation 3 and lower than the basic requirement to upgrade to modulation 4.  

The SNR is always higher than the basic SINR requirement of current modulation, so the difference between 
them we can call it Margin1 (The margin value of current SNR of the receiver comparing the basic SINR 
requirement of current modulation method in this data link.).  

While Margin2 stand for the difference between current receiver SNR and basic SINR requirement in 
demodulation the most robust modulated data. 

In Formula: 
    Margin1= SNR - SNIR requirement for current MC (modulation + coding profile); 
    Margin2= SNR - SNIR requirement for most robust MC (modulation + coding profile); 
One possible question about this figure is why we have 2 dashes between different modulations. The answer 

is we need to have a cushion between two different modulation applications to prevent frequent switching back 
and forth in critical zone. So the boundary value of SINR for higher modulation to lower switching is different 
to the lower to higher switching. That's already materialized in primary standard (see below). The difference 
between H2L (mandatory exit) and L2H (minimum entry) switching boundary should be no less than 1dB, and 
this also ensures that acceptable interference threshold is bigger than light interference threshold.  

 
Figure 2: 802.16-2004 figure 81 

 
The grades of interference and the threshold terms: 

Light Interference 
Threshold

Acceptable Interference 
Threshold

SINR degradation(dB)1 Margin 1 Margin 2

Nom Interference Light 
Interference

Acceptable
Interference

Harmful
Interference

Destructive
Interference

 
Figure 3: the interference grades and the threshold between these grades 

The figure above is describing the relationship between different grades of interference using the SINR 
degradation aspect, which indicate the impact of the interference under the instant receiver signal quality 
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situation. While SINR degradation ((SNR–SINR) according to the occurrence of the interference) is equivalent 
to INR (interference-to-noise ratio) in principle, since  

SINR degradation (dB)  = 10log10 (S/N)-10log10 (S/(I+N))  
= 10log10((S/N)/(S/(I+N)) 
= 10log10 ((I+N)/N) 
= 10log10 (I/N+1) 

INR (dB)  = 10log10 (I/N) 
 
SINR degradation (dB) = 10log10 (10^(INR(dB)/10)+1) 
INR (dB) = 10log10 (10^(SINR degradation(dB)/10)-1) 

|  

|  
| 
Here by, we can either use SINR degradation or INR ratio to describe the grades of interference. 
 
Non-Harmful:  SINR degradation <1dB [8] 
Light:    1dB[8]< SINR degradation < interference Margin (2dB DL/ 3dB UL) [9] <= SINR 

Margin1 
Acceptable:   SINR degradation < SINR Margin 1 (minimum 2dB DL/ 3dB UL) [9] 
Harmful:      SINR degradation > SINR Margin 1 > = interference Margin (2dB DL/ 3dB UL) [9] 
Destructive:     SINR degradation > SINR Margin 2 
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In another way, it may express equivalently as: 
Non-Harmful:  INR < -6dB [8] 
Light:    -6dB [8] < INR < (-2.3dB DL/ 0dB UL) [9] < INR Margin1 
Acceptable:   INR < INR Margin 1 (minimum -2.3dB DL/ 0dB UL) [9] 
Harmful:      INR > INR Margin 1 >= (-2.3dB DL/ 0dB UL) [9] 
Destructive:     INR > INR Margin 2 
 
Light interference threshold is only related to the INR, so that's a constant 1 dB defined in SINR degradation, 

though this interference threshold will be to tight for any interference resolution, because light interference will 
not be harmful for any MC(modulation + coding) profile transceiver in real operation; 

 
Acceptable interference threshold is related to current SNR of receiver and the mandatory exit SINR 

threshold current modulation, so that's a value of Margin 1. Hereby all the interference higher than the 
acceptable interference threshold is called harmful interference since it will force the receiver to ask for 
degrading MC profile. And the interference lower will not directly cause the MC degrading in transceiver. 

 
This threshold is most useful since it relates to real impact by the interference. Interference above this 

threshold will be harmful, while below will be acceptable. 
 
There is a minimum limitation for this Margin 1 in implementation and interoperation; by referencing the 

WiMAX Forum we choose 2dB in DL and 3dB in UL as the minimum Margin for each MC (Modulation + 
Coding) profile. That means 2dB DL and 3dB UL degradation in receiver SINR will be the lowest impact 
among any harmful interference, if we want to detect and identify all the harmful interference, we need to deal 
with the interference which cause 2dB DL/3dB UL SINR degradation as the worst case. 

 
While detectable threshold is related to implementation method of interference detection, so that's leave to a 

implementation topic and depends on the technique choice of profile and detection method. 

 
 
 
 
 
 
 
Reference: 
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Proposed Changes accordingly: 
The text below is just copied from the draft as a place holder, to be modified according to the concept above. 

15.1 General 
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This clause describes high-level protocols and policies that may be used for coordinating the system operation in order to reduce the 
interference between WirelessMAN-CX systems, and between WirelessMAN-CX and non-WirelessMAN-CX systems. 

The effect of interference on a victim receiver depends on many factors such as the power of the wanted signal received by the 
receiver, the receiver capabilities and its user's requirement and services. One can identify 5 ranges of interference, as its power at the 
receiver grows: 

— Non-harmful interference, which does not impact the receiver. Interference might raise the noise level by some amount (and 
we follow here the common practice to assume that interference affects the receiver similar to noise of the same power and 
hence it is additive to noise). In IEEE 802.16.2TM-2004, a small noise level rise, of 1dB was considered as a threshold for 
limiting the interference which is commensurate with the noise rise due to any type of interference. This type of interference 
should be taken into account for system planning and design in licensed bands. 

— Light Interference, which still does not impact the receiver as it is capable to operate with the same level of performance 
even if interference were not present. This is due to the fact that the signal to noise plus interference (SINR) is high enough. 
See Annex A for a deeper description and an example. It should be noted that for modern systems, such as OFDMA, which 
can use sub-channelization, even a small noise rise can lead to some loss of performance.  

— Acceptable Interference, As the systems covered in this clause, are supposed to work in non-exclusive bands, it is expected 
that they will be subject to interference that affects their performance. We suggest using capacity reduction as the measure 
for interference, and also standardizing the acceptable capacity reduction to be up to 66% of the interference-free capacity. 
This value of 66% results from the fact that we envision up to 3 systems to share the same frequency channel in the same 
neighborhood. This number is also in accordance with the requirements on the frame size, latency requirement etc.  

— Harmful Interference, This is a strong interference which allows the link to communicate only by using its most robust mode 
of operation. In this mode, management messages can be communicated, but no traffic QoS can be assured. This is actually 
an interference that denies service, as understood by regulatory bodies.  

— Destructive Interference, This level of interference disables the victim from communicating using any capable modulation. 

A threshold, in this document, is a signal or interference level (measured in dBm), at which an action, such as a report or coordination, 
is triggered.  

Thresholds are defined as the boundaries between the levels mentioned above. The following thresholds were defined for different 
actions: 

— Light Interference Threshold, is the boundary between the non-harmful interference range and the light interference range. 
This threshold is defined as a noise rise of 1db, which corresponds to an interference signal of interference to noise ratio 
I/N= -6dB. This threshold is used to recognize the existence of an interfering WirelessMAN-CX source, with which 
coordination can be performed. 

— Acceptable Interference Threshold, is the boundary between the light interference and acceptable interference ranges. This 
value is used for recognizing a non-SSU interference source. 

— In addition to those thresholds, a Regulatory Threshold is set according to regulatory requirements for SSU interference 
sources.  

— Each of the above threshold levels should be transformed into a suitable detection threshold, which is the signal level set to 
determine if the interference source exists, with a given probability of detection under a given probability of false alarm.  

The detection is performed within a given time frame, which is generally different from the symbol time used to determine the 
operation signal to noise ratio.  

If not stated otherwise or required by regulation, the required probability of detection shall be 0.9, and the probability of false alarm 
shall be 10-4. 
 


