802.19.1 Workshop: Value Added Coexistence Services in the TV White Space

16JUL10

Duration: 4 1/2 hours planned for session including one 5 minute and one 30 minute break. **Logistics:** Planning for 80 (+/-) attendees including panelists. To be held in San Diego after 802 meeting on Friday 16 July at 1:00PM at the Manchester Hyatt.

Purpose: We need to increase industry participation in this standards group. By bringing together companies and individuals who believe that there is a viable market in TVWS, we hope to convince other attendees to take an active role in this coexistence work. The FCC WS Database Managers are key to this workshop. 802.19 work is introductory here. 802.19.1 participants to learn from viewpoints of industry participants who may not directly influence standard. Goal here is for all attendees to better understand how TVWS market will work and to identify useful solutions for the coexistence standard.

Two part workshop: introductory presentations followed by industry panels/discussions **PRESENTATIONS:**

- 1. 1:00PM: [5 mins] Welcome and Introduction, Steve Shellhammer, Qualcomm
- 2. 1:05PM: [20 mins] Call for participation in 802.19.1 Work--CFP, SDD, Schedule, Process, etc

This is an overview of 19.1 interim documents, status, and plans. Tuncer Baykas, NICT

- 3. 1:25PM: [20 mins] Need for TVWS Coexistence: Business model as value added service Joe Kwak, InterDigital Communications
- 1:45PM: [20 mins] TVWS Regulatory Overview: Who, what, where, when. FCC and other regulatory agencies Rich Kennedy, Research In Motion
- 2:05PM: [20 mins] FCC TVWS Database Group: Current approach, status, schedule and next steps Mark Gibson, Comsearch
- ----[5 min] Bio BREAK, while first panel sets up.----

PANELS:

- 6. Panel sessions: : 4 to 6 panelists needed for each panel. Each panel has designated leader/moderator. Each panelist/leader has 5-8 minutes (TBR) for talk (slides desired, but optional). 10-20 minutes for questions & discussion after all panelists speak.
- 6.1. 2:30PM: [70 mins] Panel A: Business models, opportunities and roadblocks.
 Panelists from industry stakeholder companies Leader: Mika Kasslin, Nokia

Joe Hamilla, SpectrumBridge Jack Unger, WISPA Edward Melick, Shared Spectrum Technology Jung Yee, Wi-Lan Kiran Challapali, Philips

- ----[30 min] BREAK for outside refreshment and private discussions. No coffee or treats provided.----
- 6.2. 4:10PM: [40 mins] Panel B: Interference/Coexistence Management Tools.
 Panelists with expertise in coexistence/spectrum management tools. Leader: Ivan Reede, AmeriSys Mark, Gibson, Comsearch Edward Melick, Shared Spectrum Technology Gerald Chouinard, Communications Research Centre Canada
- 6.3. 4:50PM: [40 mins] Panel C: TV band pioneers/lessons learned.
 Panelists with experience with non-broadcast services in TV band or 900MHz. Leader: Jack Unger, WISPA Joe Hamilla, SpectrumBridge Jim Qualie, PCC Communications Ivan Reede, AmeriSys
- 7.0 5:30PM: [15 mins] Wrap up, Q&A, and action items identified in session. Tuncer Baykas, NICT